• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Autoschade in de stad van de toekomst

Vliegende auto’s en zwevende skateboards, de kans is groot dat je daar aan dacht als je vroeger over de stad van de toekomst nadacht. Voorlopig verplaatsen auto’s zich nog over de weg en niet door de lucht. Maar een auto kan al wel zelf rijden. En dat heeft gevolgen voor de manier waarop we die auto gaan gebruiken en hoe onze steden eruit gaan zien.

De autonome auto’s die nu al op de weg rijden, zijn nog niet volledig zelfrijdend, maar dat zal echt niet zo lang meer duren. Steden worden steeds voller. Dit komt vooral door de bevolkingsgroei en mensen die zich van het platteland naar de stad verplaatsen. En dat heeft invloed op hoe steden eruit gaan zien in de nabije toekomst. 

Ongewild merken we tijdens de coronacrisis al hoe het is als er minder auto’s in steden rondrijden. Niet alleen zal er in woonwijken minder plek komen voor auto’s, ook binnensteden worden autoluw en worden zelfs totaal anders ingedeeld. 

Futuristisch…  

Stel je voor dat je na een dag werken naar huis gaat. In plaats van de auto op de oprit te parkeren, zet je hem in een parkeergarage buiten de ring. Vervolgens stap je in een zelfrijdend busje dat jou thuis afzet. In jouw straat staan nog maar een paar (deel)auto’s langs de weg. De parkeerplekken zijn vervangen door bomen en planten. 

Het is een mooie avond en na het eten fiets je nog even de stad in. Op de plek waar overdag een brede straat met veel verkeer is, staan nu terrassen en is er alleen nog plek voor voetgangers en fietsers. 

Dat soort virtuele wegen klinkt nu misschien nog futuristisch, maar stedelijke ontwikkeling gaat echt die kant op. Want die elektrische auto’s die straks het straatbeeld bepalen, zijn allemaal traceerbaar. Je weet dus op welke tijdstippen bepaalde straten druk zijn, en wanneer er minder verkeer is. Dat maakt dat je een stad innovatiever en veelzijdiger kan indelen.    

…of realistisch?

Woonwijken worden steeds beter voorzien van een goed aansluitend openbaar vervoersnetwerk, deelauto’s en -fietsen. Ook verschijnen er andere vervoersmiddelen in het straatbeeld. Je ziet al een toename van elektrische fietsen, steps en kleine elektrische voertuigen, zoals de Biro of dit soortgelijke model van Citroën.

Steden passen creatieve parkeeroplossingen toe om de stad bereikbaar te houden. Zo is het gebied Hart van Zuid in Rotterdam volop in ontwikkeling. Voor de aanleg van de nieuwe faciliteiten moeten daar parkeerplaatsen wijken, maar ze zullen niet verdwijnen. Er wordt bijvoorbeeld ook ingezet op dubbelgebruik van parkeerplaatsen van bijvoorbeeld Ahoy.

De rol van schadeherstellers

Al met al zorgen deze ontwikkelingen op de lange termijn voor een krimp van de schadeherstelmarkt, hoewel we nu nog te maken hebben met een toename van autoschades. 

Vast staat dat we onze schadeherstellers moeten blijven opleiden en leren werken met de nieuwste technieken. Ieder jaar investeren we in nieuwe apparatuur en tools om zo werkprocessen te verbeteren. 

Er gaat veel veranderen in steden de komende jaren. Niet alleen in bevolkingsaantallen, ook op het gebied van veiligheid en mobiliteit. Daar zullen ook dingen bij zijn die we nu nog niet eens kunnen bedenken. Een ding weten we zeker: we moeten als schadehersteller nadenken over onze rol in die stad van de toekomst. Want we zitten midden in een evolutie.