Eigen risico? Ook bij autoschade?
Ah balen! Tijdens het inladen van je boodschappen ontdek je een grote kras aan de bestuurderskant. Die zat er vanochtend nog niet. Gelukkig kun je snel terecht bij de dichtstbijzijnde schadehersteller. Bij de intake krijg je te horen dat een deel van het herstel onder je eigen risico valt. Eigen risico? Geldt dat ook voor autoschade?
Koop je een auto, dan moet je die verzekeren. Hierbij krijg je te maken met een eigen risico. Het eigen risico is het deel van de autoschade dat niet vergoed wordt door de verzekeraar en dat je uit eigen zak moet betalen. Dit geldt vooral bij cascoschade, dus schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld vuurwerk.
Check je verzekering
Dat je bij je zorgverzekeringen een eigen risico hebt, is bekend. Maar dat dit ook voor autoschade geldt, dat weet niet iedereen. Onze baliemedewerkers moeten regelmatig uitleggen dat kosten uit het eigen risico betaald moeten worden. Hoe dat geregeld is verschilt per polis.
Het is dus slim om de voorwaarden van je eigen autoverzekering eens onder de loep te nemen. Vaak is het eigen risico tussen de 125 en 150 euro, maar bij een aantal verzekeraars kun je zelf de hoogte van je eigen risico bepalen. Zeker de moeite waard. Check ook meteen even hoe het zit met het vervangend vervoer. Ook dat is in de polis vastgelegd. Als jouw BMW schade heeft, kan het best zijn dat je een Citroën C1 meekrijgt als vervangend vervoer.
Eigen risico-vrij
- Is je auto goed beveiligd maar is er toch ingebroken? Bij sommige verzekeraars hoef je dan geen eigen risico te betalen.
- Wanneer je de schade laat herstellen bij een schadeherstelbedrijf dat aangesloten is bij je verzekeraar, komt het eigen risico soms te vervallen.
- Iedere autobezitter moet minimaal een WA-verzekering hebben, voor de gevallen waarin je met je eigen auto schade bij een ander veroorzaakt. Hier heb je vaak geen eigen risico.
- Bij enkele verzekeraars kun je een (allrisk) autoverzekeringen afsluiten en je eigen risico volledig afkopen. Je betaald hierdoor geen eigen risico bij schade, maar wel een hogere maandelijkse premie.
Autoruitschade
Volgens de Consumentenbond bestaat ruim 30% van de claims bij autoverzekeraars uit ruitschade. Voor een ruitreparatie betaal je vaak geen eigen risico. Moet de volledige ruit worden vervangen? Dan zit de kans er wel dik in. Oók als je dit laat doen door een schadeherstelbedrijf dat aangesloten is bij je verzekeraar. Let hier dus goed op.
Tekst gaat verder onder foto
Bij welk schadeherstelbedrijf kan ik terecht?
In veel gevallen hebben verzekeraars een voorkeursnetwerk van diverse schadeherstellers. Daar zijn veel verzekerden niet van op de hoogte. Kies je toch zelf een schadeherstelbedrijf dan kan dat gevolgen hebben voor je eigen risico. Check de polisvoorwaarden van jouw verzekering om te zien waar jij terecht kunt met autoschade.
Heb jij schade die je wil laten herstellen? Maak dan snel een afspraak!