• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Op pad met je caravan, camper of vouwwagen? Let hier op!

Veel Nederlanders hebben de caravan of camper (her)ontdekt. Door de coronapandemie zijn campers en caravans ineens weer immens populair. Ook de vouwwagen maakt een comeback.

Waarom zijn deze kampeermiddelen ineens zo populair? Waar moet je op letten als je de weg opgaat? En wat nu als je schade rijdt?

Waarom zijn campers en caravans zo populair?

De afgelopen tien jaar is het aantal campers in Nederland verdubbeld naar 150.000. Nooit eerder werden er zoveel kampeerauto’s geregistreerd. Inmiddels is de vraag groter dan het aanbod en zijn dealers zelfs genoodzaakt om campers uit het buitenland te importeren. 

Volgens de BOVAG nam de verkoop van campers en caravans in 2021 fors toe

In de eerste helft van dat jaar werden 35 procent meer nieuwe caravans geregistreerd dan een jaar eerder. Ook de verkoop van nieuwe campers bereikte een recordhoogte. Logisch: met je eigen kampeerwagen kun je coronaproof op vakantie. Ideaal toch?

Daarnaast is de vrijheid die een caravan of camper biedt ook een reden om er een aan te schaffen. Je bent veel minder afhankelijk van de faciliteiten van een camping.

Waarom is de vouwwagen ineens terug?

De afgelopen jaren zag je niet veel vouwwagens meer op de weg. Maar hij beleeft een ware revival. In 2021 steeg de verkoop met maar liefst 24 procent. Daar zijn twee duidelijk redenen voor:

  1. De vouwwagen is niet meer oubollig. De vouwwagens van nu zien er hip uit en zijn ook nog eens eenvoudig om op te zetten.
  2. Een vouwwagen is met niet meer dan 750 kilogram een stuk lichter dan een gemiddelde caravan. Daarom is de vouwwagen ook geschikt voor hybride en elektrische auto’s.

Wat moet je doen voordat je met een camper of caravan gaat reizen?

Uiteraard kijk je uit naar het moment dat je weer op pad kunt met jouw kampeerwagen. Zelfs de schoonmaakbeurt voor vertrek hoort bij de voorpret. Maar zorg ook dat je veilig op pad gaat. Met deze tips moet dat wel lukken:

1. Let op met laden

Je laadt al snel te zwaar. Bijvoorbeeld als je elektrische fietsen meeneemt – die zijn een stuk zwaarder dan gewone fietsen. De beste plek daarvoor is dan ook achterop de auto. Zoals het ook beter is om eigenlijk alle zware lading in de auto te vervoeren. De caravan is geen bestelbus die gemaakt is om zware materialen te vervoeren. Ga dus bijvoorbeeld ook niet op weg met volle waterreservoirs.

Je ontkomt er waarschijnlijk niet aan om bagage in de caravan mee te nemen. Kies voor de lichtere spullen, verdeel de lading goed en zorg dat het niet gaat schuiven. Dat voorkomt slingeren.

De NKC heeft een handig overzicht met beladingsvoorschriften voor campers

2. Let op de kogeldruk 

Dit is het gewicht dat de trekhaak verticaal belast. Het is per type caravan of vouwwagen, trekhaak en auto verschillend. Houd je altijd aan de laagste maximale kogeldruk van deze drie, dan voorkom je slingeren. De kogeldruk meet je met speciale meters, of met een gewone personenweegschaal.

Je kunt de kogeldruk vrij eenvoudig aanpassen door de bagage in de caravan anders te verdelen. Verplaats de gasflessen niet ivm de veiligheid. Houd ook rekening met belading van de disselbak en de plek van het reservewiel.

3. Onderhoud

Je gebruikt de caravan of camper niet dagelijks, zoals je auto. De kans is dus groter dat je pas onderweg doorkrijgt dat er iets mis is. Het is toch wel fijn om te weten dat je gasleidingen en remmen in orde zijn, toch?

Plan daarom voor vertrek een inspectie bij een van onze 21 gespecialiseerde vestigingen. Dan kun je met een gerust hart de weg op. 

4. Ga oefenen

Neem voor vertrek de tijd voor een proefritje. Zeker als je voor de eerste keer op pad gaat! Je went dan niet alleen aan een andere rijstijl, maar hebt ook de gelegenheid om te checken of je geen rare geluiden hoort of vreemde afwijkingen opmerkt.

Oefen ook alvast een keer met het verwisselen van een band. Bij veel caravans is er bijvoorbeeld geen aparte krik en ook ontbreken de kriksteunen nogal eens. 

Als je het al een keer gedaan hebt, kun je sneller door met de reis. En hoe eerder je weer op weg bent, hoe veiliger.

Voor banden wisselen bij een camper vind je hier een stap voor stap uitleg.

bars

En als je toch schade rijdt?

Dan zijn er ABS-bedrijven die gespecialiseerd zijn in caravan- en camperschade. ABS Autoherstel Peter Brouwers uit Roermond is één van die bedrijven.

In dit overzicht van de ABS Autoherstel vestigingen zie je waar je terecht kunt bij schade aan caravan of camper.