Wat moet je doen als jouw bumper een deuk heeft opgelopen?
Dat is balen. Je maakte de bocht net iets te scherp en schampte het paaltje bij het parkeren. De schade is gelukkig niet ernstig, maar mooi is anders. Zowel de bumper als jouw imago hebben een kleine deuk opgelopen. Maar wat nu?
Bumperschade heb je zo opgelopen. De bumper is er voor bescherming en kan dus wel wat hebben. Dat wil niet zeggen dat je rond moet blijven rijden met een beschadigde bumper. Dit artikel gaat over de bumper en over bumperreparatie in het bijzonder.
Wat is de functie van een bumper?
Een auto heeft een kunststof bumper om hem te beschermen bij een botsing. De bumper is ook verantwoordelijk voor het opvangen van een deel van de klap bij een botsing, wat helpt om de carrosserie van de auto te beschermen.
Wat zit er achter een bumper?
Achter een bumper zit de carrosserie van de auto. De bumper helpt deze onderdelen te beschermen bij een botsing. Als de bumper beschadigd is, kan hij zijn werk niet goed doen en kan de carrosserie vatbaarder zijn voor schade.
Waar is een bumper van gemaakt?
Een bumper is gemaakt van een kunststof schaal, een metalen frame en schuimvulling. Het plastic wordt gebruikt om de buitenkant van de bumper te vormen, terwijl het metalen frame en de schuimvulling dienen ter versteviging.
Wat zit er verder nog in een bumper?
Een bumper wordt een steeds complexer onderdeel van de auto door de toevoeging van allerlei veiligheidssensoren. Direct achter de bumper zijn tegenwoordig vaak sensoren aanwezig ten behoeve van de ADAS-functies.
Na een bumper reparatie, is het dus belangrijk om de sensoren weer juist af te stellen en de correcte werking van de ADAS-functies te controleren. Dat doen wij met de nieuwste en de meest geavanceerde apparatuur. Wij hebben met de meeste auto-importeurs afspraken over het leveren van onderdelen.
Hoe raakt een bumper beschadigd?
Bumperschade kan op veel verschillende manieren ontstaan. Dit zijn de drie manieren die wij vaak terug zien in de werkplaats:
- Aangereden te worden door een andere auto
- Schrapen tegen een stoeprand of ander object
- Contact met een boom of ander object tijdens een botsing
Deuk, kras of barst?
In de praktijk zien we drie soorten bumperschades:
Krassen op de bumper
Krassen of bumper lakschade zijn cosmetisch en hebben geen invloed op de prestaties van de bumper. Als de schade niet te groot is dan kom je weg met spotrepair. Is de schade groter, dan moeten we de bumper spuiten.
Deuk in de bumper
Een deuk in de bumper is gelukkig niet zo ernstig als schade aan het frame of de carrosserie van de auto. Een deuk kan echter nog steeds de functie van de bumper aantasten en moet zo snel mogelijk gerepareerd worden.
Gebarsten bumper
Is jouw bumper gebarsten? Dan moet deze zo snel mogelijk gerepareerd worden. Als de bumper gebarsten is, kan hij de klap van een botsing niet goed opvangen, wat kan leiden tot verdere schade aan het frame en de carrosserie van de auto.
Bumperschade laten repareren door een vakman?
Bij ABS Autoherstel ben je aan het juiste adres om schade aan jouw bumper te laten repareren. Onze vakmensen kunnen de bumper vaak snel en correct repareren.
Schades ter hoogte van de ADAS-sensoren kunnen meestal niet hersteld worden. Het herstel op die plek kan de juiste werking van de ADAS-sensoren nadelig beïnvloeden. We adviseren je daar graag over.