• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

‘We heten niet voor niets Service Center’

We hebben niet stilgezeten de afgelopen weken. Hoewel het rustig was op de weg werkten onze ondernemers gewoon door. Vanuit het Service Center in Bodegraven onderhielden René van Knotsenburg en Jos Klis wekelijks contact met alle vestigingen. Hoe dat ging en wat ze daarvan hebben geleerd, lees je hier.

“Elke week alle (75) ondernemers bellen is niet niks,” zegt Jos. “Daar zijn we twee dagen mee bezig. Normaal gesproken zijn we veel op pad, onder andere voor audits bij ondernemers voor onze opdrachtgevers. Tijdens die audits doen we onder andere dossiercontroles en tegelijkertijd is het een mooie gelegenheid om informatie op te halen en te delen. Die informatie-overdracht misten we de afgelopen weken. Om toch vinger aan de pols te houden bij de ondernemers zijn we ze gaan bellen. Dat werd echt gewaardeerd.”

Luisterend oor

“We konden natuurlijk geen omzet voor ze creëren,” vertelt René, “maar wel tips delen en een luisterend oor bieden. Bij ondernemers speelt er ook emotie mee, het gaat tenslotte om hun eigen bedrijf waar ze al jaren hard voor werken. Daarnaast vinden ze het fijn om te horen hoe het met collega’s in de rest van het land gaat.”

Jos en René gaan inmiddels de weg weer op voor audits en andere afspraken. Jos: “Audits doen we alleen op locatie als we ons aan de RIVM-maatregelen kunnen houden. Kan dat niet, dan doen we audit op afstand. Sowieso zal ik nu niet meer zomaar met de auto het land doorkruisen voor een afspraak. Als ik bijvoorbeeld inhoudelijk iets met een ondernemer wil bespreken, kan dat ook prima via MS Teams.”

Panden klaar en recepties opgeruimd

De ABS-ondernemers hebben goed ingespeeld op de coronacrisis en zich flexibel opgesteld. “Ze werken allemaal met planningen. De meeste ondernemers hadden genoeg werk vooruit gepland en konden dus gewoon doorwerken. Zo hadden ze de tijd om zich in te stellen op een periode met wat minder werk,” vertelt René. 

“Zo is een groot gedeelte van de vrijgekomen uren besteed aan het opknappen van het pand, onderhoud van de werkplaats of het opruimen van de receptie. Inmiddels zijn de panden klaar en de recepties opgeruimd. Ik merk dat ze nu weer deuken willen zien,” zegt Jos.

De verschillen per regio zijn groot. In de ene regio zijn er gewoon mensen naar de vestiging blijven komen terwijl er op andere plekken in het land juist veel meer op afstand is gewerkt. René: “We zijn eigenlijk gedwongen sneller te digitaliseren dan we voor ogen hadden.”

Dit is iets wat blijft

“De intake op afstand is natuurlijk een goede zaak,” vindt Jos. “De coronamaatregelen vragen om minder bewegingen in het land. Deze intake scheelt al autoritten. Dat is niet alleen efficiënt, maar ook een stuk duurzamer. En omdat mensen thuiswerken, hebben ze vaak ook geen vervangend vervoer nodig, of is een leenfiets of -scooter voldoende. 

“Ook onze opdrachtgevers staan positief tegenover het werken op afstand en de digitale oplossingen die daarbij horen. Dit is iets wat blijft. Al hebben we misschien nog wat tijd nodig om het optimaal te laten werken.” 

“Zo is bij een intake op afstand soms niet helemaal duidelijk te zien wat de schade nu precies is. Wanneer de auto dan bij een vestiging komt, zien we bijvoorbeeld dat er onderliggende schade is, die in eerste instantie niet duidelijk was. Dan passen we de calculatie aan. Het is dus nog niet helemaal nauwkeurig.” 

De wil om er iets van te maken

“De situatie in coronatijd was voor iedereen wennen,” zegt René. “Maar binnen het hele ABS-netwerk overheerst de wil om er iets van te maken. Tijdens onze belrondes zijn er allerlei initiatieven de revue gepasseerd. Zo hoorden we hoe ondernemers op zoek gingen naar ander werk dan autoschades herstellen, door bijvoorbeeld contact op te nemen met caravanstallingen. Sommige besloten het werk te plannen in vier dagen, zodat de zaak een gedeelte van de week dicht kon. Ze besparen dan ook op de energiekosten. Door deze initiatieven te delen met anderen, leren ondernemers van elkaar.”

“Door dat bellen horen we ook problemen waar we direct op kunnen inspringen,” vult Jos aan. “Een ondernemer gaf aan dat zijn verharder bijna op was en dat hij niet aan nieuwe kon komen. Zonder verharder kun je niet spuiten. Een collega op het Service Center is hiermee aan de slag gegaan en heeft die ondernemer geholpen zodat hij zijn werkzaamheden gewoon kon voortzetten. We heten niet voor niets het Service Center.”