‘We kunnen met ABS de toekomst in’
Vorig jaar fuseerde Van der Schans Autoschade met Huisman Autoschade. Dat was reden voor een aantal grote veranderingen. Een flinke uitbreiding, een omvangrijke verbouwing, een naamswijziging en een overstap van ABS naar AAS. Met de verbouwing achter de rug en een bedrijf dat duurzamer werkt, besloten beide ondernemers weer terug te keren naar ABS Autoherstel. Dirk van der Schans vertelt over het afgelopen jaar.
“We hebben een drukke periode achter de rug,” vertelt Dirk. “Het bedrijf is dubbel zo groot geworden, het is uitgebreid naar 3000 vierkante meter. We hebben nu een heel mooi bedrijf met duurzame oplossingen.” Door deze duurzame ontwikkelingen heeft het bedrijf een Dave Bebelaar Award gewonnen.
Gas
Met enige trots verklaart Dirk dat Westland Autoschade de eerste schadehersteller in Nederland is die helemaal van het gas af is. “We waren het vooraf niet van plan, maar het kwam toevallig zo uit bij de verbouwing. Doordat we meer spuitcabines kregen, moest er een grotere gasaansluiting komen.”
“We zijn gaan kijken naar de kosten en de gevolgen voor het milieu. En we keken naar alternatieven voor gas. Die bleken er te zijn. We maken nu gebruik van biomassaketels die niet alleen de spuitcabines, maar het gehele pand verwarmen.”
De spuitcabines zijn grote energieverbruikers. “We hebben nu een spuitcabine van 16 meter lang die geschikt is voor vrachtwagens. Die kunnen we opdelen in twee kleinere cabines,” legt Dirk uit. “Daarnaast hebben we nog twee luxe all-in one cabines met inblaas en afzuiging en vaste deuren in plaats van gordijnen. Eigenlijk zijn dit ook twee volledige spuitcabines, alleen drogen we met infrarood.”
Reductie energiekosten
“Het was wel een risico om over te schakelen op biomassa,” geeft Dirk aan. “We moesten pionieren, er waren tenslotte geen andere Nederlandse schadeherstelbedrijven die als voorbeeld konden dienen. Nu zijn wij het voorbeeld.”
“Het bevalt prima. In het begin moesten we uiteraard even opstarten en uitproberen hoe warm we het water moesten opstoken voor een juiste temperatuur in de spuitcabine, maar nu is het goed ingeregeld.” Het resultaat? De energiekosten van de spuitcabines zijn met dertig procent gereduceerd.
Zelfvoorzienend
Niet alleen de biomassa draagt bij aan die reductie, ook nieuwe technieken dragen hun steentje bij. Zo meten VOS-meters de hoeveelheid oplosmiddelen in de lucht van de spuitcabines en sturen de kleppen van de cabine zo aan dat die genoeg verse lucht toelaten. Weinig oplosmiddelen betekent dat de kleppen verder sluiten en dat het systeem minder opgewarmde, verse lucht hoeft aan te voeren. “Hiermee kunnen we wel tot veertig procent in stookkosten besparen,” geeft Dirk aan.
“Verder is het hele bedrijf voorzien van ledverlichting en binnenkort komen er 270 zonnepanelen op het dak. Al met al zijn we straks redelijk zelfvoorzienend. Het doel is om niet meer afhankelijk te zijn van energieleveranciers.”
Overstap
Over de stap terug naar ABS Autoherstel zegt Dirk: “We zijn erachter gekomen dat het DNA van ons bedrijf en van de bedrijfsprocessen beter aansluit bij het DNA van ABS Autoherstel. Dat zit hem bijvoorbeeld in de professionele benadering op het gebied van duurzaamheid en kwaliteitssystemen. We kunnen met ABS de toekomst in.”
Per 1 april prijkt het ABS-logo op het pand in De Lier. Verder merken klanten niet zoveel van de overstap volgens Dirk: “Er verandert niets aan onze service, kwaliteit en dienstverlening. Behalve dat het allemaal nog beter wordt.”