Totaalherstel: uitdagingen in de branche
Nieuwe technologieën, minder schades en gebrek aan personeel. De autoschadeherstelbranche staat voor een aantal grote uitdagingen. In deze blogserie duiden we die uitdagingen en vertellen we wat volgens ABS de oplossing is: Totaalherstel.
Bert Huisman houdt zich binnen ABS Autoherstel bezig met de uitrol van Totaalherstel. Hij vertelt waarom het tijd is voor deze koerswijziging.
“Er speelt een hoop binnen de branche,” zegt Bert. “Willen we in de toekomst voor al onze opdrachtgevers alle schades kunnen herstellen, dan moet er nu wat veranderen.” Verschillende factoren hebben invloed op het werk van schadeherstellers.
Aansprakelijkheid
“Een deel van de markt worstelt met een aansprakelijkheidsissue. Nu de zelfrijdende auto zijn intrede doet, speelt de vraag: wie is er verantwoordelijk in geval van schade? Is dat de bestuurder, de fabrikant, of misschien de schadehersteller die een week daarvoor de auto heeft gerepareerd?”
“We merken dat onze opdrachtgevers (verzekeraars en leasemaatschappijen) mede hierdoor steeds vaker om aantoonbare garanties vragen. Ze willen zeker weten dat de schades volgens fabrieksvoorschriften worden hersteld. Daardoor komt er steeds meer focus te liggen op merkerkend herstel.”
Een merkerkenning wordt afgegeven door autofabrikanten. Dit houdt in dat de schadehersteller beschikt over de juiste materialen en vakkennis om auto’s van een bepaald merk te repareren. De ABS-keten beschikt over merkerkenningen voor alle merken.
“Het groeiende belang van die merkerkenningen heeft tot gevolg dat het aantal dealer-gerelateerde schadebedrijven toeneemt. Daar moeten we als keten op inspelen.”
Slimmer
“Auto’s worden steeds complexer. We hebben tegenwoordig te maken met intelligente koplampen, navigatiesystemen en allerlei sensoren. Dat maakt niet alleen dat het soort werk verandert, het heeft ook een groot gevolg op de langere termijn.”
“Parkeersensoren en achteruitrijcamera’s verkleinen de kans op parkeerschade. Automatische remsystemen zorgen dat jouw auto vanzelf afremt als je te dicht op een voorligger zit. Allemaal technologie die het leven van de automobilist een stuk gemakkelijker maakt. En die er voor zorgt dat het aantal schades afneemt. Hoe gaan we hier mee om?”
Personeel
“Nieuwe automonteurs zijn een schaars goed. We hebben te maken met een vergrijzing en er is onvoldoende nieuwe aanwas. Uiteraard zijn we continu bezig jongeren enthousiast te maken voor het vak. Maar we moeten ook kijken hoe we het vakmanschap dat we in huis hebben op de meest efficiënte manier inzetten.”
“Deze ontwikkelingen vragen om actie. Reden genoeg om aan de slag te gaan. Om te zorgen dat we hier in de toekomst op kunnen inspelen. Ons antwoord op de marktontwikkelingen is: ABS Totaalherstel.”
Wat ABS Totaalherstel inhoudt, lees je in deel twee van deze serie.